Pensions, tensions i diferències

La primera fase de la reforma de les pensions, que es va iniciar en juliol del 2021, va suposar la reversió de les retallades com el límit de la revalorització del 0,25% anual i el factor de sostenibilitat que reduïa les pensions de les generacions més joves segons l’augment de l’esperança de vida. En aquella negociació hi hagué un compromís de totes les parts en reforçar els ingressos de transferències de l’Estat fins al 2% del PIB anual i unes millores per als treballadors autònoms.

La segona fase, que ara arriba a la seua fi, suposa un increment progressiu d’un 38% per damunt de la inflació de les bases màximes de cotització fins al 2050. També un increment de totes les pensions amb la mitjana de l’IPC, entre d’altres. És a dir, hi ha unes millores amb més ingressos i més protecció que s’han de valorar com a tal.

Mentre escric açò, a França porten cinc dies de mobilitzacions contra la reforma de les pensions que pretén, entre altres coses, augmentar l’edat de jubilació dels 62 als 64 anys. De fet, el govern de Macron ha optat per la via de decret perquè no poden garantir-ho per la via parlamentària. El que està clar és que els treballadors i les treballadores de França no volen cedir ni un pam i es mobilitzen fins el punt de posar el govern contra les cordes. En aquest sentit, durant aquests dies s’han fet moltes comparacions entre el que passa en un país i en l’altre. És cert, com diuen alguns, que la jubilació a França als 62 no es tan simple com pensem: s’ha d’haver cotitzat entre 41,5 i 43 anys i hi ha una reducció d’un 1,25 per cada trimestre que es reste. Potser la comparació en aquest sentit no és del tot justa però jo em quede amb la diferència abismal que suposa la reacció dels treballadors i les treballadores i les seues organitzacions de classe davant l’amenaça de perdre drets. Em ve a la memòria el pacte “social” de fa una dècada que augmentà l’edat de jubilació dels 65 als 67 anys. Per no dir que guarde especial record a tots i cadascun dels canalles que ho signaren. Aquesta és la diferència.

Photo by Danilo Arenas on Pexels.com

Els comentaris estan tancats.

Bloc a WordPress.com.

Up ↑