Reflexió al voltant de la polèmica amb els deures a l’escola.

Amb l’inici de curs s’ha iniciat una campanya per la racionalització dels deures. Sincerament, entenc que els pares i les mares estiguen cansats de veure als seus fills dos hores totes les vesprades després d’una llarga jornada a l’escola. Personalment, sóc partidari de no posar deures per a casa excepte en alguna ocasió. Preferisc fomentar la curiositat i la lectura lliure dels alumnes durant el seu temps lliure. Fins i tot considere que es deuria reduir les hores lectives.
Com he dit abans, entenc que les mares i els pares es preocupen per conciliar les seues vides a casa. El que em preocupa és com s’ha aprofitat aquesta demanda per part dels mitjans de comunicació per tal de posar la diana sobre el professorat. De la mateixa manera que quan ocorre un malaurat accident de tren, el culpable sempre és el maquinista. El problema no és ni el tipus de sistema educatiu, ni les lleis partidistes, ni les retallades a l’escola pública. El problema és el professorat. Desprestigiar, qüestionar i entremetre’s en la tasca dels professionals està a l’ordre del dia. Quantes voltes hem escoltat parlar de l’estesa fal·làcia de les vacances o del curt horari d’estiu? Mai es parla de la grandíssima responsabilitat d’ensenyar i educar a més de 25 alumnes en una aula perquè molts pensen que només es tracta de cuidar-los de 9 a 16h.
No sé. No m’imagine dir-li a un cirurgià com operar-me. En tot cas, sí li diria quines molèsties tinc o com em trobe. Una bona comunicació des del respecte ajudarà de segur. Però quan es tracta de l’ensenyament tot canvia. Pot ser, que els mitjans de comunicació qüestionen cada cert temps la formació dels docents ajude. No obstant això, eixa responsabilitat és competència de les administracions públiques doncs els professionals s’hem de dedicar a complir el que marca la legislació, tant per a l’accés al treball com per a desenvolupar-lo. Tornant a l’àmbit sanitari, m’aterra pensar que l’Estat permet que m’opere un professional poc capacitat. Per això trobe a faltar declaracions dels responsables de l’administració quan s’ataca al professorat. Pot ser, aquests són els que mai han fet els deures.

Anuncis