Després de la ressaca d’uns dies de banderes, desfiles, commemoracions, processons, gestes de reis medievals, inclús insults i amenaces per tal de demostrar qui és més patriota, arriba el moment de demostrar-ho, i no amb paraules, sinó amb els fets.

Si bé el concepte de pàtria suscita quasi sempre polèmica, pense que deuríem preguntar-nos què significa pàtria i patriotisme:

45680_458476544218386_1998317731_nSegons el Diccionari Normatiu Valencià, la pàtria és la (1) Terra on s’ha nascut. (2) País al qual algú pertany com a ciutadà, mentre que patriotisme és (1) Amor a la pàtria o (2) Comportament propi del patriota.

Observant aquestes definicions i fent un exercici d’abstracció de polèmiques per banderes, proclames i demés, i independentment de si es considera més gran o més xicoteta la terra on s’ha nascut o es viu, tots tenim estima per eixe poble, eixe barri, eixa gent o eixos camps. Ara bé, com a sentiment que és, seria inútil tractar d’imposar-lo ja que més bé podria generar l’efecte contrari.

Continuant amb l’abstracció de tot allò superficial i independentment de si ens considerem patriotes espanyols, valencians, francesos o japonesos, hi ha una sèrie de fets que qualsevol persona que estima el seu medi, veurà necessari combatre o defensar:

De poc serveix lluir banderetes si et sembla normal que les tropes de l’organització terrorista OTAN es passege pel teu poble, doncs estic segur que no vols ser partícip de guerres ni de oprimir altres pobles. Tampoc si no t’oposes al TTIP, que suposarà un colp definitiu al comerç local i als drets laborals (els teus també). Molt menys donar recolzament a partits que han privatitzat empreses i bens que eren públics (de tots i de totes) o que s’han repartit les prebendes de l’Estat durant anys en connivència amb les grans empreses, bancs i multinacionals. Eixes mafies que han saquejat la teua terra a cop de PAIs i d’AVEs amb l’únic objectiu de lucrar-se més i més. I sobretot, de què serveix dir que eres patriota si no et situes amb la classe que crea tota la riquesa front als paràsits que no dubten en deixar-nos sense casa, treball ni altres drets bàsics? És més, per què no lluites contra un sistema econòmic i polític que condemna als treballadors, les clases populars i als pobles del món a la misèria?

Pot ser, ara et toque demostrar tot allò que has dit.

Anuncis