ENSENYAMENT I EDUCACIÓ

Ensenyament i educació

Sovint hi ha qui pensa que l’aprenentatge es produeix només a l’escola, l’institut o la facultat. Aquest és un pensament molt erroni, doncs aprenem allà on estem i durant tota la nostra vida.

imagennoticia4009_MAXIÉs per això necessari tenir clar el nostre context històric. Vivim en un sistema econòmic de producció capitalista i en un Estat amb una democràcia burgesa en la qual es reconeixen determinades conquestes (cada volta menys) de la classe obrera i els sectors populars com l’article 128 CE. L’ensenyament reglat és part d’eixe sistema mitjançant la ferramenta de l’Estat. No obstant, el Sistema Educatiu és també producte de la lluita de classes i com a tal tenim reconeguts determinats Drets.

És precís establir la diferència entre ensenyament i educació, conceptes que es confonen. Podríem dir que l’ensenyament és l’aprenentatge de coneixements i tècniques, mentre que l’educació és un procés alienant de socialització i endoculturització que requereix l’adquisició d’uns valors, pensaments, comportaments o costums.

Tant l’ensenyament com l’educació es troben allà on estem. Per molt que es vullga educar a casa solament, l’educació està inserta no sols dins del Sistema Educatiu sinó també per tot arreu (a les tradicions, als mitjans de comunicació, la roba, els anuncis, les modes o inclús als bars). Pel que fa a l’ensenyament reglat, hem d’analitzar quins coneixements marca i comprovarem com en essència es tracten –cada volta més descaradament- d’aquells que requereix el mercat laboral. Evidentment, tant l’Educació com l’ensenyament allà on tinguen lloc, estan majoritàriament subordinades als interessos de la classe dominant.

07_09_24_kalvellidoSeguint aquesta lògica dins del sistema econòmic, l’ensenyament de coneixements suposa la formació de mà d’obra qualificada que precisa el propi sistema. En canvi, l’educació és el control ideològic de la societat per a que el sistema tinga continuïtat.

Nosaltres, com a part perjudicada pel sistema, necessitem un ensenyament que permeta aconseguir que la societat es nutrisca de coneixements suficients per a progressar, i per altra banda, una educació que es base en el pensament crític i humà per a que el progrés siga en benefici del conjunt de la humanitat i no d’uns pocs.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Bloc a WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: