ENTREVISTA A MANEL MARCO

Per Marina Arnal

 

Manel Marco: “Som capaços de canviar la forma de fer política implicant al propi poble

 

Un sol escut: la força d’un poble treballador. Un equip de joves emprenedors i amb ganes de portar endavant el poble de Quart lluiten cada dia per erradicar els problemes dels veïns i aportar les solucions que necessiten. Manel Marco, candidat a l’alcaldia, obri les portes del programa electoral que ha creat junt a la resta d’integrants d’Esquerra Unida Quart de les Valls.

 • Candidat a l’alcaldia de Quart de les Valls per Esquerra Unida, el seu nom impregna algunes façanes del poble amb els cartells de propaganda electoral. ¿Qui és Manel Marco?

Bé, simplement la persona que encapçala la candidatura d’Esquerra Unida perquè els companys i companyes així ho han decidit. Tinc 30 anys i porte en el Partit Comunista des dels 18. Actualment treballe de mestre encara que fins fa poc ho feia a la terra. En quant als meus estudis, sóc Llicenciat en Història i Ciències de la Música, Diplomat en Magisteri, Expert Universitari en Sociologia del treball, Expert Universitari en Dret laboral, Expert Universitari en Economia del treball, i títol professional mitjà musical. Actualment estic realitzant el treball d’investigació per a l’obtenció del Màster Executiu de Relacions Laborals.

 • Manel, vius a un poble on la tradició política majoritària ha sigut sempre bipartidista a l’hora del vot.

Les coses canvien i el bipartidisme està perdent força a tots els llocs. Nosaltres a Quart hem passat de ser 5 persones a ser-ne 31. Sense dubte, açò indica que som la força creixent del poble.

 • Quina creus que és la clau del canvi polític que pots aportar?

En primer lloc, som una organització fortament unida i democràtica, i per tant m’agrada més parlar en plural. Nosaltres hem demostrat ser un grup amb gran capacitat de treball i ferms en les nostres condicions. La nostra principal aportació ha estat la manera d’entendre la política en tant que no ens hem limitat a decidir tot des de la regidoria sinó que hem donat veu i vot al propi poble, tal i com hem demostrat al Consell de la Joventut. La nostra intenció és aprofundir en eixa direcció i crear un Consell Social que integre totes les associacions del poble i els veïns i veïnes que vullguen decidir a què destinem el pressupost. Ara bé, s’ha d’entendre que per a dur a terme eixa gran tasca farà falta que tinguem una relació de forces millor que l’actual, és a dir, uns quants regidors més.

 • Quin balanç pots fer del que ha fet el govern pel poble?

Bé, en eixe govern nosaltres entrarem mitjançant un pacte amb uns punts concrets que consideràrem necessaris. Nosaltres estem contents perquè en els temes més importants hem estat a l’altura però no per això estem satisfets. Queda molt per fer, sobretot si pensem en que la nostra forma d’entendre la política és donar participació al poble de veritat, no amb eslògans buits de contingut ni limitar-nos a replegar propostes quan venen eleccions.

Nosaltres som l’organització de la classe treballadora al poble i per tant no podem estar satisfets quan hi ha aturats i aturades, persones amb condicions cada volta més dificultoses per culpa de reformes laborals del bipartidisme. Tampoc podem estar satisfets quan els serveis públics es privatitzen a ritme vertiginós i sigil·losament entre d’altres per la reforma de l’article 135 de la Constitució, que prima el pagament d’un deute en part il·legítim sobre els drets bàsics com l’ensenyament, la sanitat o els serveis socials. Que ningú s’equivoque, tot açò no és aliè a l’ajuntament encara que es decidisca a València o a Madrid. L’ajuntament ha d’estar amb el seu poble i plantar cara davant qui siga i no amagant-se davant d’estos greus problemes quan és el mateix partit qui ho crea des d’altres institucions.

 • En cas de poder pactar per arribar al govern del municipi, ¿quines condicions quedarien establertes per Esquerra Unida?

No ens agrada parlar de pactes abans d’unes eleccions. Ara és l’hora de que el poble decidisca lliurement entre tres opcions sense que ningú condicione el seu vot amb teories sobre pactes. Nosaltres no tenim por a parlar amb ningú. De fet, fa poc més d’un més proposarem fer un pressupost municipal de consens entre les tres forces polítiques. Ací estem esperant.

 • Quina relació manté Esquerra Unida amb el partit de l’oposició?

Bé, evidentment ens trobem ideològicament molt lluny de la resta de forces, però considerem que en una societat democràtica ha d’haver un debat lliure entre tots i totes, especialment entre veïns i veïnes, que al cap i a la fi patim els mateixos problemes com a classe treballadora i xicotets comerços. Pense que nosaltres hem sigut respectuosos però de segur que tots podem fer un esforç per millorar les relacions. Tot es pot millorar en esta vida.

 • La societat es troba en un moment en que l’irrupció de nous partits polítics i l’apujada de votants d’alguns partits com Podemos o Ciutadans és l’ordre el dia, la qual cosa significa competència política. Quina diferència aporta Esquerra Unida respecte a estos partits?

Què és l’única opció electoral de la classe obrera ja que dins d’esta coalició està el Partit Comunista, l’única organització de classe que tenim a pesar de que Cospedal o Leire Pajín vullguen fer mèrits per a entrar en el Club de la Comèdia i diguen que el seu és un partit de treballadors. Ahi estan les polítiques neoliberals que han aplicat: desindustrialitzacions, privatitzacions, reformes laborals, legalització d’ETT, retràs de l’edat de jubilació, regalar milions a la banca mentre agilitzaven els desnonaments i un llarg etc. Nosaltres no anem a ser part d’això.

 • Com és sabut per tothom, el nivell d’atur és altíssim a Espanya, però al poble, creus que es podria prendre alguna mesura per ofertar més llocs de treball de servei públic?

Els ajuntaments són les institucions més pròximes a les persones i per tant, on estes tenen major capacitat de decisió i/o participació. Per això cada volta els ajuntaments tenen menys recursos per a solucionar estos drames. Però com he dit abans, nosaltres no podem quedar-nos al marge entre els lladres i les víctimes. Hem d’actuar ajudant als aturats a organitzar-se i buscar alternatives (al menys de subsistència) i exigint a les institucions superiors que actuen en vegada de enviar-nos a la misèria.

Nosaltres estem a favor de l’explotació de les terres de la marjal mitjançant una cooperativa d’aturats, així com la creació d’una borsa de terres en situació d’abandó per tal de posar en contacte propietaris i gent aturada o necessitada que puga cultivar-les. És imprescindible que els aturats i aturades s’organitzen per defensar els seus interessos i que hi haja un ajuntament que els recolze, però de veritat. També tenim la proposta del banc d’hores que està funcionant a molts llocs encara que siga una ajuda mínima. I per descomptat, estem pel consum responsable i de proximitat en el que l’ajuntament compre sempre que hi haja els productes Quart o a Les Valls en cas de no haver al poble.

 • Dins del partit, ¿com s’elegeixen les persones que conformen la llista electoral?

Democràticament, a mà alçada. Entre iguals no hi ha problemes. No tenim cap lluita caïnita el “poder”. Estiga qui estiga, complirà. He de dir que vaig ser elegit per unanimitat o millor dit, a la Búlgara!

 • Després dels escàndols de corrupció que estan veient la llum els darrers anys, qué penses sobre la política de transparència al poble?

Pense que tot és millorable. Per això és important el que diem, que el poble ha de participar directament de la política.

No obstant, eixa corrupció tan pregonada hui dia ha existit durant dècades (o segles) i cap mitjà en parlava. Com si no ho saberen. El que passa és que ara ho trauen per a allunyar al poble de la política i per tant de les decisions que li afecten. Sense dubte, esta desafecció per la política ens porta inequívocament als salva-pàtries de sempre.

 • La ciutadania està desencantada amb la política a nivell general i això ha comportat un desprestigi d’aquesta ciència. Al poble, com veus als veïns en quant a intenció de vot per a estes eleccions? Creus que l’índex de participació serà alt o baixarà respecte a altres anys?

Com he dit, les elits tracten d’allunyar als treballadors i les treballadores de la política. Volen fer la política només ells per a seguir explotant al poble treballador. Els eslògans com “tots els polítics (o partits) són iguals” són un insult a la intel·ligència i a més persegueixen desprestigiar la política en sí, no als corruptors, la qual cosa ens porta a un terreny molt perillós. Qui tinga corruptes que els expulse del partit i els denuncie. Ni més ni menys.

En quant a la pregunta sobre l’intenció de vot pense que serà més alta, ja que a pesar del desprestigi que deies abans, cada volta som més joves els que ens impliquem en política, encara que jo ja en porte uns quants. Eixa ha sigut una de les coses que trobe positives. A pesar de que alguns no ho facen en el partit dels treballadors, m’alegre de que donen un pas endavant per millorar el poble.

 • La relació de l’Ajuntament amb els ciutadans és necessària per a fer una bona gestió política. Quines mesures proposes per escoltar els precs i preguntes de la gent?

A banda de la continuació del Consell de la Joventut i la creació del Consell Social, nosaltres proposem una taula per la Comunicació, grup de treball de voluntaris i voluntàries per coordinar la política informativa municipal, BIM, i altres publicacions, amb un pressupost mínim per garantir la informació del poble amb austeritat i transparència. A més a més, volem sotmetre a assemblea popular les ordenances fiscals, urbanisme i inversions.

 • Quins són els principals projectes que vol portar a terme Esquerra Unida si guanya les eleccions vinents?

És important assenyalar que el nostre programa l’han fet possible 31 persones, una gran quantitat per a un poble com Quart. Açò indica que ens hem triplicat en número i que el nostre programa està més apegat a la realitat.

Dit açò, nosaltres no fem propostes per a lluir-nos en un programa atractiu, sinó que estem per a dur-les a terme. És per això que quan alguna associació ens ha traslladat una proposta i l’hem acceptat els hem animat a que tractaren de que la resta de forces també ho inclogueren en el seu programa, ja que així és la millor forma de garantir que serà possible.

Entre les nostres propostes de govern tenim:

La creació del Consell Social; evitar la privatització de l’aigua o com alguns li diuen “externalització de la gestió de l’aigua”; el foment de l’associacionisme, especialment entre els aturats i aturades; el foment de la cultura i l’esport creats pel propi poble per damunt d’activitats subvencionades que no es creen al poble; la creació de l’escola de pilota; l’apertura de la biblioteca per a estudiants i d’establir un horari digne; la millora del gimnàs; la creació del Jardí Musical; dotar de 4 o 5 ordinadors a l’ajuntament per a que tothom tinga accés a internet, així com establir connexió a internet als edificis municipals o si fora possible una xarxa wifi que abarque el poble.

 • Un missatge per al poble: per què s’ha de votar EU als comicis locals?

Pense que no fa falta. Tots i totes sabeu qui som i com actuem. Durant estes eleccions no hem tractat de dir el que no hem sigut capaços de fer estos anys. Pense que hem sigut honestos dient el que hem pogut complir i el que no ja que amb un regidor d’un total de nou és molt difícil. Per això necessitem més força, perquè som capaços de canviar la forma de fer política implicant al propi poble.

El 24 vosaltres decidireu. Vos demane que a partir del 25 vingueu a organitzar-vos per a fer-ho tot possible.

21747_1414877145498451_2681599916520476400_n

Anuncis