Una altra forma de fer política (II): donar la veu al poble (de veritat)

Segona part de l’article Una altra forma de fer política (I)

2. Una altra manera de fer política: donar la veu al poble (de veritat).

El segon objectiu fou demostrar que hi ha altres maneres de fer política. Sempre se’ns ompli la boca a tots parlant de participació però a l’hora de dur-ho a terme ja és altra cosa. A pesar de que existeixen distints mecanismes i formes de participació, nosaltres portàvem una proposta novedosa: els pressupostos participatius. Fou així com a través de l’altra regidoria que agafàrem -la de Joventut- decidírem crear un Consell de la Joventut. Un organisme de participació en el que tots els veïns i veïnes d’entre 16 i 35 anys tindrien dret a vot en l’assemblea general en la que es decidirien les línies bàsiques del pressupost, els membres permanents per a portar-les a terme durant un any i el que encara era més innovador: que un regidor rendirà comptes davant el poble anualment.

Amb encerts i amb errors, amb molt de treball però amb moltes dificultats s’ha fet bàsicament el que ha volgut tot aquell que ha participat. Tenint en compte que es tracta d’un òrgan democràtic, seria incomprensible no respectar el que diu la majoria.

Durant els anys que porta en funcionament m’he trobat de tot: defensors, detractors, gent que no ha fet ni cas i altres que han sigut defensors amb la boca xicoteta i sempre de cara a la galeria. Uns per estar contents de que per primera vegada es puga decidir on van els diners, de vore com gent jove s’involucra per fer activitats innovadores i de vore a un regidor rendir comptes. Pel contrari, altres s’han mostrat distants o contraris. Uns perquè les activitats no eren del seu gust i s’han dedicat a dir que no els agrada. Altres perquè no volen eixa forma de fer política ja que prefereixen que un regidor decidisca tot. Dels “defensors de cara a la galeria per interés” preferisc no dir res.

Jo, a pesar de que totes les activitats no eren del meu agrado ho he respectat i fins i tot he aportat el que he pogut per a fer-les, ja que era una responsabilitat democràtica. Hem d’acabar amb eixa actitud infantil de “m’emporte el baló a casa perquè és meu i estic perdent”.

Per a canviar les activitats o fer les coses d’altra manera s’ha d’anar a les assemblees, fer propostes i contrapropostes i que després decidisca l’assemblea, no el consell, ja que este sols ha de vetllar per que es complisquen les línies bàsiques i aportar les complementaries sempre que siga possible, clar.

Amb tots els seus encerts i errors, hem de tindre clar que és la voluntat del poble que participa en el que fins ara ha sigut l’organisme més democràtic que ha existit a Quart en la seua història. Ara toca millorar-lo i promocionar-lo, especialment per part d’aquells que han intentat deixar-lo morir per inanició (falta de suport i de foment). És més, estem tant segurs que eixe és el camí, que una de les nostres principals propostes per als següents anys és la creació d’un Consell Social de participació per a les distintes associacions i veïns.

 

Queda molt per fer, però depèn de tu, de tots nosaltres. I no valen excuses.

cmj

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Crea un lloc web gratuït o un blog a Wordpress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: